"Els moviments d'alliberament nacional" d'Andreu Nin

Dijous 5 de juny, Pelai Pagès presentarà el llibre d'Andreu Nin "Els moviments d'alliberament nacional". Aquest llibre, publicat per primera vegada durant la Segona República, és una de les formulacions pioneres entre el moviment nacional català i el moviment obrer de Catalunya. Lluita obrera i lluita per l’alliberament nacional es relacionen de manera molt estreta en el pensament de l’autor. En aquest llibre s’estudien i es critiquen les distintes posicions dels clàssics del marxisme i dels corrents principals del moviment obrer davant el problema de les nacionalitats.

Tots els exemplars d’aquesta obra foren destruïts quan els exèrcits feixistes ocuparen Catalunya. L’edició de 1970 es va haver de fer a l’exili i tingué una difusió molt reduïda. La present edició ha estat enriquida amb l’estudi preliminar del professor Pelai Pagès, que se suma al de Wilebaldo Solano de l’edició de París de 1970.

Andreu Nin (el Vendrell, 1892 - Alcalà de Henares, 1937). Mestre, va militar a la Federació Socialista Catalana (PSOE) fins al 1919, quan va entrar a la CNT, on va defensar els principis de la Revolució Russa i l’adhesió de la CNT a la III Internacional. Entre 1921 i 1930 va viure a Moscou com a membre del secretariat de la Internacional Sindical Roja (IRS). Va traduir obres de Dostoievski, Txèkhov i Tolstoi al català. A mitjan 1930 va ser expulsat de l’URSS per Stalin a causa de la seva relació amb Trotski. Va tornar a Catalunya, on va fundar Esquerra Comunista, que el 1935 es va unir al BOC per constituir el POUM. Durant la Guerra Civil va ser conseller de Justícia i Dret de la Generalitat (setembre-desembre 1936), càrrec des del qual va impulsar la creació dels Tribunals Populars de Justícia de Catalunya. Arran dels Fets de Maig de 1937 va ser detingut i assassinat per la GPU (policia política soviètica). És autor de Les anarchistes et le mouvement syndical (1924); Les dictadures dels nostres dies (1930); El proletariado español ante la revolución (1931), entre altres obres

Pelai Pagès professor d’història a la Universitat de Barcelona, reconegut historiador i biògraf d’Andreu Nin. Entre els seus darrers treballs trobem: Aquella guerra tan llunyana i tan propera. Testimonis i records de la guerra civil a Catalunya (2003), Cataluña en guerra i revolución 1936-1939 (2007) i, com a director, Guerra, franquisme i transició als Països Catalans (2006).