Pedrolo, escriptor d’un país ocupat i d’una classe oprimida

Dijous 22 de novembre, la Sirga presentà el llibre "Cròniques" de Manuel de Pedrolo, editat recentment per Edicions El Jonc. En la presentació hi assistí la filla de l'esciptor Adalais de Pedrolo i Josep Poveda, membres de la Fundació Pedrolo.
A continuació recollim una ressenya publicada a Graciavivia



Pedrolo, escriptor d’un país ocupat i d’una classe oprimida

És un fet estrany restar indiferent quan sentim que algú parla de Manuel de Pedrolo. És un autor que ha arribat a nosaltres per múltiples vies, ja sigui a través de novel·les de ciència ficció o contes, novel·la negra, lectures escolars, traduccions teatrals i contes eròtics, etc. I encara avui quan el llegim ho fem amb la sensació que és un autor prohibit, silenciat dins la calmosa pau, de trenta anys, de democràcia espanyola.

Foto Pedrolo. Fundació Manuel de Pedrolo

Tenim constància que el franquisme el va censurar. I sabem que utilitzava la nostra llengua com a vehicle de comunicació universal en els més variats registres literaris, i en això fou un exemple.

Relatava amb consciència de classe. Reflexiona i critica les injustícies que pateix la classe treballadora. Alguns dels seus contes poden ser eines valuoses per explicar planerament conceptes com l’explotació i la propietat privada. És radical en els plantejaments, i potser per això quan comences alguna de les seves lectures o rellegeixes algun dels seus escrits ho fas com si comencessis la lectura d’un proscrit.


D’aquesta manera el lector inquiet, quan en sent parlar es remou, pren posició i para l’orella. La Fundació Manuel de Pedrolo ens va explicar quines són les seves idees i el compromís que han pres per recuperar-les. Part d’elles estan recollides en els assajos periodístics que podem llegir a la reedició del llibre Cròniques, d’Edicions El Jonc.

Durant els primers anys dels 80 Manuel de Pedrolo defensava els plantejaments independentistes i reivindicava els Països Catalans com a poble sobirà. Les seves reflexions tenen avui un gran valor ja que es posen en qüestió l’esgotament del model autonomista i es reivindica el dret a decidir de la nació catalana. Pedrolo està atent a la situació de la llengua i la cultura catalanes i el baix compromís d’alguns intel·lectuals i polítics coetanis.

Cròniques no és un programa ideològic sinó les reflexions sobre la situació del país i les injustícies econòmiques, el poder dels bancs i la desprotecció de la gent davant les decisions de les grans empreses. Pedrolo és avui un referent ideològic de l’independentisme d’esquerres. Els seus escrits són, com diu la Fundació, un patrimoni i un conjunt de recursos per bastir aquest projecte.

La Fundació Manuel de Pedrolo, compta amb un seguit de propostes, entre les més innovadores destaquen la convocatòria de premis literaris, d’un concurs de fotografia, establiment de convenis amb diferents facultats i entitats públiques, per difondre l’obra de l’autor. Us recomanem entrar a la seva pàgina web i col·laborar en la recuperació de la memòria i la figura d’aquest intel·lectual.

Més informació i col·laboració amb la Fundació Manuel de Pedrolo: www.fundaciopedrolo.cat